Ondertitel (hierboven bij titel, hoofdtitel invoeren)
Of korte omschrijving
Hij is criminoloog en historicus maar vooral bekend geworden als voormalig directeur van de Dossin-kazerne in Mechelen en als huidig directeur van de Hanna Arendt Stichting.
Hij brengt ‘Een duivelse transitie: hoe gewone mensen in staat zijn buitengewoon kwaad te plegen’.
Wanneer na afloop van de tweede wereldoorlog de ware omvang van de gruweldaden van de nazi's aan het licht komt, is er een vraag die de wereld bezig houdt: hoe was het menselijk mogelijk die misdaden te begaan? Aanvankelijk werden de daders van de Shoah als uitzonderlijk kwaadaardige sadisten en psychopaten beschouwd. Uit verder onderzoek bleken veel daders echter eenvoudige burgers te zijn met normale gezinslevens en heel gewone sociale relaties. Vanuit die opmerkelijke vaststelling groeide de aandacht voor het zogenaamde dadersperspectief: hoe zijn schijnbaar 'gewone' mensen in staat anderen de meest gruwelijk dingen aan te doen?
Deze lezing gebruikt naast historische voorbeelden, ook sociaalpshychologische onderzoeken om de tijdloze mechanismen achter collectief geweld te laten oplichten. Ze biedt een boeiende invalshoek voor het begrijpelijk maken van massageweld, zowel in historische voorbeelden als in de actualiteit en zelfs in de dagdagelijkse leefwereld van jongeren op school, in de metro of het winkelcentrum.